Свети Нектарије Егински

Свети Нектарије Егински (grč. Αγιος Νεκταριος Αιγινης), крштено име Анастасије Кефала је Православни Светитељ и један од највећих Чудотвораца и Исцелитеља у нашем времену. 

Свети Нектарије Егински Божји човек велике љубави и милости

Рођен је 1. октобра 1846. године Господње у тракијској варошици Силиврији, од сиромашних али веома поштених и честитих родитеља Дима и Василике Кефалас као њихово пето од шесторо деце. Силиврија је тада припадала Грчкој док данас припада Турској држави. Међутим у Силиврији на месту где је породична кућа Светог Нектарија била, хтели су да саграде један тржни центар али приликом доласка на радове виђали су једног старог монаха који их је ометао у послу. То је трајало неколико година и најзад 2017. године Управа града је одлучила да ту локацију дарује Православној цркви и да обнове кућу Анастасија Кефаласа тј. Светог Нектарија.

Анастасије Кефалас након основне школе у Силиврији преселио се у Цариград где је изучавао учитељску школу, да би 1866. године добио службу учитеља на острву Хиос. Након десет година службе на Хиосу, узорни учитељ и пријатељ острвљана се замонашио у манастиру Неа Мони на Хиосу добивши име Лазар. Његовом монашењу поред јаке љубави ка вери православној један догађај је допринео да донесе ову одлуку и да цео свој живот посвети Богу. Наиме, пловећи са малом лађом пред Божић код својих родитеља, десила се јака бура. Капетан и посада одлучили су да побацају сав товар са брода, међутим ни то није помогло да лађа плови мирно пошто је бура била све јача и јача…Већина путника је псовало Бога што их је довео у ову ситуацију. Учитељ Анастасије све је присебно и смирено посматрао, потом је скинуо са себе крст у којем је била уграђена честица часног Крста са Голготе, а који му је бака поклонила при одласку у Цариград и дао завет Богу, ако их Бог спасе да ће се замонашити и учити народ да слави Бога, а не да га псују. Потом је привезао крст за конопац и спустио у воду три пута погружавајући га уз молитву. На чудђење свих, бура се стишавала и разведрило се, опасност је прошла. Када је примио јерођаконски чин добио је име Нектарије 1877. године. Потом је живео у Атини где је захваљујући стипендијама чувених грчких привредника студирао Православни Богословски факултет у Атини који је завршио као најбољи студент. Јеромонах је постао 1886. године, а затим архимандрит и постављен је за секретара Александријске патријаршије. Изабран је за Митрополита пентапољског 1889. године и хиротонисан од Патријарха александријског Софронија чије био изасланик у Каиру, где је осликао храм Светог Николе и учинио доста великих дела за народ Каира. Међутим оклеветан је од колега код истог Патријарха да жели трон његов да преузме и добио је отказ на правди Бога 1892. године. Вратио се у Атину и постао сеоски проповедник на Евији. Један министар слушајући његове проповеди предложио га је Влади Грчке за Ректора Ризаријеве Богословије, где је од 1894. до 1908. године успешно водио Богословију и у њој предавао, а потом се преселио 1908. године на острво Егину где је са неколико монахиња основао манастир Пресвете Тројице. Написао је преко 100 дела, књига од којих је 52 штампано у Атини. Био је плодан писац и врхунски теолог-учитељ Цркве. Био је човек љубави пун милости према сваком.  Живео је на Егини и служио до 1920. године када је због болести рака простате прешао на лечењу у атинску болницу у којој се упокојио 21. новембра 1920. године на дан Светог Архангела Михила. Црква слави Светог Нектарија 22. новембра. Чинио је чуда по молитвама за време живота на земљи, а по упокојењу преко његових моштију, уља, икона десетине хиљада чуда је забележено и бележи се и данас…

Канонизован је 1961. године од Православне Цркве.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


© 2020: EGINA TRAVELS | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress
sr_RSSerbian
en_USEnglish sr_RSSerbian