Јадранка Јанковић-Поклоничко слово на Егину са свештеником Ненадом Андрићем

„Ово ми је двадесети долазак овде“, прозборио је тихо, као себи у браду, док смо се око њега тискали с прегршт питања и молби. Свак је дошао, народски речено, „с неком муком“. Лично, или је са ближњим дели… Стрпљиво је слушао, штедро делећи своје знање о Светом Нектарију Егинском, славном чудотворцу са острва братске нам Грчке.

Протојереј-ставрофор Ненад Андрић на Егини 2016.

Молитва крај моштију заједничка, али је и сваком вапијућем читао понаособ, крепећи и тешећи… Прота Ненад Андрић с пословичном пастирском бригом и марљивошћу путописца,  слушао је и бележио казивања стотина и стотина ходочасника, који су под његовим духовним вођством походили манастир Свете Тројице на Егини, старца Нектарија Виталиса у цркви са именом небеског му покровитеља у Камаризи и друге светиње. Бележио и радовао се писмима, која би убрзо по поклоњењу светитељу уследила. Уз неизмерна благодарја за узнесене молитве, поуке и духовне песме, којима су сати у аутобусу испуњавани, писма проти Андрићу казивала су нова чуда. Бездетни парови бивали су наследницима обрадовани, док су разним облицима канцера опхрвани славили почетак новог живота, упркос нимало оптимистичним прогнозама лекара. У славу Божју и дивног угодника Светог Нектарија, исписиване су нове странице књига „У сретање Светом Нектарију Егинском чудотворцу“, чије су промоције све сале широм Србије  до последњег педља испуњавале. Књига, које су, у времену моћних маркетиншких кампања у издаваштву, „саме“ налазиле пут до читалаца, непосредношћу и истинитошћу садржаја. Налазиле и отварале путеве ка кивоту Светог Нектарија, где се благодат Божја непрестано и обилно излива.

Верни народ на Егини 2016.

Писана реч ми је блиска… Али, и за најскромније слово о овом сведочанству о чудима Божјим, која свакодневно недре молитве Светог Нектарија, као да речи немам довољно. Јер, оно што ми се у души збивало током путовања и што се сада збива док ишчекујемо допуњено издање књиге, не умем у речи да сместим. Тек да благодарим и помолим се… Да нас боготражитељски путеви у дом Светог Нектарија поведу и да прота Ненад из дана у дан наша нова сретања и светитељева чудеса исписује.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


© 2020: EGINA TRAVELS | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress
sr_RSSerbian
en_USEnglish sr_RSSerbian