МАНАСТИР ТУМАНЕ Недеља, 23. август 2020. Пресвлачење и пренос моштију Светог Зосима и Јакова туманских

У недељу 23.08.2020. састанак учесника путовања у jутарњим сатима у 03.30 сати, полазак у 04.00 сати испред Нисове пумпе у Градцу. Полазак из Београда у 05.30 сати испред Вазнесењске цркве (Улица Aдмирала Гепрата број 19). Долазак у манастир Тумане око 8.00 часова.

08.30 Света Литургија

10.00 Пресвлачење и пренос моштију светитеља

11.00 Акатист светитељима

12.00 Молитве за здравље

Верује се да је Милош Обилић на територији данашњег села Двориште имао двор. Једном приликом пошао је у лов и тада је нехотице ранио пустињака Преподобног Зосима Синаита. Ужаснут оним што је урадио, Милош је упртио Зосима и понео га ка двору да му извида ране, али Зосим је на месту где је данас црква узвикнуо: „Ту мани и пусти ме да умрем.“

Тако је и било…

Оптерећен кајањем због ненамерног убиства Зосима, Милош над његовим гробом поче да гради цркву. Када је градња дошла до крова, из Крушевца му стиже писмо кнеза Лазара у коме му поручује: „Ту мани задужбину, но о’ма дођи у Крушевац да се посаветујемо ’оћемо ли на Косово против непријатеља.“ Како се Милош Обилић с Косова не врати, народ заврши цркву, а овом причом и дан-данас објашњавају откуд манастиру баш ово име.

Вернике је кроз векове привлачило присуство светитељских моштију Светог Зосима, који има дар исцеливања. Накнадно су извађене и мошти Светог Јакова, рођеног крајем 19. века, који је новоканонизован у мају 2017. Јаков је у Француској стекао два доктората, али се након познанства с владиком Николајем посветио монашком животу.

Удаљена нешто више од километар, у густој шуми, у стенама, налази се испосница Светог Зосима, где је овај светитељ живео и молио се. Верници након обиласка цркве сврате и ту и помоле се за здравље. Верује се да молитва на овом месту највише помаже особама које имају проблема с видом.

Милошћу Божијом и љубaзношћу Архиепископа михаловско-косицког г. Георгија у манастиру Тумане, „Ђердапском Острогу“, однедавно се налази део моштију Св.Нектарија Егинског. Манастир Тумане данас чува мошти тројице светаца-чудотвораца: Св.Зосима Туманског, Св.Јакова Новог и Св.Нектарија Егинског.

Након манастира Тумане обилази се и манастир Нимник. Нимник се налази у селу Крјаче, у општини Велико Градиште, а неки га зову и Маријански манастир. Посвећен је преносу моштију Светог Николе, односно младом Николи, па се слава манстира обележава 22.маја по новом календару. Нимник на влашком значи „ништа“ и његово име везује се за влашку девојчицу Николину која није хтела Турцима да открије локацију манастира и стално им је на влашком говорила „Нишћу нимник“ (не знам ништа) због чега је погубљена.

ЦЕНА АРАНЖМАНА ПО ОСОБИ ИЗНОСИ: 2.000,00 рсд

У ЦЕНУ ЈЕ УРАЧУНАТО:

Превоз аутобусом високе туристичке класе на релацији наведеној у програму,

Услуге стручног туристичког водича у току путовања

Обиласци према програму путовања

Трошкови организације путовања

У ЦЕНУ НИЈЕ УРАЧУНАТО:

лични трошкови.

НАЧИН ПЛАЋАЊА: 30% приликом резервације, остатак до 5 дана пре поласка.

НАПОМЕНА: програм је рађен на бази 35 путника. Aгенција задржава право да откаже аранжман најкасније 3 дана пре планираног поласка.

Организатор путовања је Туристичка агенција ЕГИНА ТРАВЕЛС,

лиценца ОТП 268/2020 ОД 04.02.2020.

Уз овај програм важе Општи услови путовања

Туристичке агенције ЕГИНА ТРАВЕЛС.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

© 2020: EGINA TRAVELS | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress
sr_RSSerbian
en_USEnglish sr_RSSerbian